Komt ex-partner af van zijn hoofdelijke aansprakelijkheid?
Komt ex-partner af van zijn hoofdelijke aansprakelijkheid?
Wanneer partners een woning kopen, zijn zij over het algemeen beiden eigenaar en ook beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheekschuld. Die aansprakelijkheid voor de hypotheekschuld verdwijnt niet als de relatie verbroken wordt. Dat geldt zowel voor gehuwden als voor ongehuwde partners die uit elkaar gaan.
Soms wordt in een echtscheidingsconvenant afgesproken dat één van de ex-partners de woning overneemt, de hypotheek overneemt en de andere ex-partner uitkoopt voor de helft van de overwaarde. Vaak blijkt de financiering van de partner die de woning wil overnemen, niet mogelijk. Het inkomen is gewoon niet hoog genoeg. De vertrokken ex-partner blijft dan hoofdelijk aansprakelijk. Die vertrokken partner kan hier last van hebben, omdat hij daardoor bijvoorbeeld zelf geen hypotheek kan aanvragen voor een andere woning.
Dan de woning maar verkopen?
Als het ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid niet lukt, kan de vertrokken partner een beroep doen op de ander om de woning dan maar te verkopen. Als die dat niet wil, ontstaat vaak een patstelling. Dit heeft al tot veel jurisprudentie geleid. Uit die jurisprudentie blijkt dat een rechter vaak kijkt naar wat er precies is afgesproken na het verbreken van de relatie. Maar ook de redelijkheid en billijkheid spelen een rol. De mate waarin de partners meewerken is tot slot ook van belang.